2 липня до реанімаційного відділення Глибоцької центральної районної клінічної лікарні з діагнозом отруєння госпіталізували мешканця села Купка. За попередніми висновками, 64-річний чоловік отруївся грибами, котрі напередодні сам зібрав у лісі. На даний час потерпілий перебуває у лікувальному закладі.

29 червня до реанімаційного відділення Глибоцької районної лікарні з попереднім діагнозом отруєння грибами потрапив житель села Корчівці, 1976 року народження.

“Напередодні чоловік збирав у лісі гриби, які сам приготував удома й скуштував. Коли після цього він відчув себе зле, звернувся за медичною допомогою та був госпіталізований до лікарні”, – повідомив ІА “24” начальник УДСНС у Чернівецькій області Сергій Михайлюк.

Днем раніше до Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні також через отруєння грибами госпіталізували жительку села Мала Буда Герцаївського району, 2001 року народження. У період грибного сезону існує великий ризик отруєння цим продуктом, тому будьте обережні при їх споживанні.

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

 

Що потрібно знати про гриби?

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • не вживайте сирих грибів.
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Які симптоми грибного отруєння?

  1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
  2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
  3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Що робити, якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння?

– ніякого самолікування! Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

(Лабораторний центр МОЗ України)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *